Gränsjakten

Vintern 2004-05 tog Idefjordens SK beslutet att starta en 3-dagarsorientering som ett eget arrangemang efter många års uppehåll med ett fast tävlingsdatum. Efter att ha stått som arrangör till bl.a. Idefjordskavlen under en tid på 70-talet och en nationell tävling några år under 80-talet, hade klubben enbart arrangerat DM-tävlingar och deltävlingar av ungdomsserien i Bohuslän/Dal under en period. Klubben hade dock haft en positiv utveckling med en allt större skara aktiva löpare samt ideellt arbetande medlemmar, så tiden ansågs mogen att starta en ny tävling. Efter en hel del diskussioner och funderande bestämdes att lägga tävlingen ganska tidigt efter datumstoppets slut den 1/7.

Detta resulterade i en 3-dagarstävling som 2006 avgjordes måndag 10/7-onsdag 12/7, vilket innebär att deltagarna hade gott om tid att hinna resa till O-ringen som startade helgen efter vårt arrangemang. Distanserna var i tur och ordning medel, sprint och förkortad långdistans (ca 80 %) med jaktstart.

Logo för Gränsjakten

En tanke var att döpa tävlingen till Gränsträffen, Strömstad IF:s tävling under många år från 50-talet och framåt, för att påminna om eldsjälen John Erikssons gärningar för skogssporten i norra Bohuslän. När vi sedan bestämde oss för jaktstart blev det naturliga namnet Gränsjakten.

Starttiden förlades samtliga dagar till sen eftermiddag eller kvällstid med hänsyn till deltagarnas möjligheter att utnyttja övrig tid till vanligt semesterfirande i norra Bohuslän.

2009 gick tävlingen i anslutning till SM Sprint i slutet av juli, och var då avkortad till en 2-dagarstävling. 2010 återgick vi till en 3-dagarstävling i början av juli. 2011-2012 blev formatet medel, medel och jaktstart på avkortad långdistans, då aktuella terränger inte passade för sprint.

2013 och 2014 genomförde vi tävlingen sista helgen i juni, och nu åter som tvådagarstävling. Den främsta orsaken till skiftet var att tävlingen annars kolliderade med VM i Finland respektive Italien – som många av nyckelpersonerna reste till som ett led i förberedelserna för VM 2016. Som ju arrangerades i Strömstad och Tanum. 2015 gick tävlingen första helgen i juli, i ett försök att undvika kollision med norska O-festivalen.

2016 gjorde vi ett uppehåll, då VM-arrangemanget tog all vår kraft.

Efter två år (2017-2018) med tävlingar i början av juli blev det åter en förändring 2019. Tävlingen förlades då till helgen före VM, som det året gick i Sarpsborg, strax på andra sidan gränsen till Norge. Och nu utgick jaktstarten på söndagen, på allmän begäran.

2020 skulle vi arrangera SM Lång. Därför fick Gränsjakten utgå den sommaren. Och sen kom pandemin och SM flyttades till 2021. Och när detta skrivs 2022 har vårt samarbete med Kvillebyns SK i samband med VM och SM medfört att vi från i år arrangerar en medeldistans i samband med deras klassiska i början av april. Vi får se om Gränsjakten kommer tillbaka!