Maria och Emil sprintmästare!

Det var stor folkfest i Strömstad när orienterarna intog gatorna för att göra upp om sprintmedaljerna. 

Maria gör segertecken
Emil spurtar

En revanschlysten Maria Magnusson från Sävedalen tog hem D21 med bara en sekunds marginal, efter en rafflande slutstrid med Kajsa Nilsson, som på SM tävlar för Göingarna, men boende i Halden.

Sveriges sprintkung (med bl a två VM-guld och fyra EM-guld) Emil Wingstedt visade i debuten i Leksandsdressen att VM-formen är på god väg och tog en väntad seger hela 19 sekunder före närmaste konkurrent.

Guldet var ohotat, men om silvret blev det stor kamp. Till slut fick Henrik Löfås, Linné och Frederic Tranchand, Sävedalen, dela på den medaljen.

Trea i damklassen blev Linnea Lidström, Kolmården, 13 sekunder bakom Maria Magnusson.

Per Forsberg

Stadsparken var fylld med både orienterare, turister och Strömstadbor och vädret stod på arrangörernas sida denna gång. Sol och uppehåll hade lockat ut stora skaror på gatorna och till uteserveringarna, där de kunde följa en dramatisk och intensiv sprinttävling.

Speakern Per Forsberg var i högform och tur var väl det. Han hann med att presentera de två löparna som startade varje minut, rapportera de som passerade varvningskontrollen vid hörnet på kyrkogårdsmuren, bevaka förvarningskontrollen ute på Laholmen och samtidigt med inlevelse skildra sekundstriden när de mot slutet startande favoriterna närmade sig målet.

Kommunalrådet Ronnie Brorsson invigde tävlingen och sedan drog det igång med de två yngsta juniorklasserna. Oscar Carlsson, Eksjö, tog tidigt täten i H18, men på slutet blev han slagen av fyra stycken! Och det med besked, det blev till och med delat guld mellan Martin Regborn, Hagaby och Albin Ridefelt, Linné! Bronset gick till Rickard Ohlsson, Haninge endast en sekund efter! Nu är det nog snart dags för startgrindar och fotocellfinish som i alpin skidåkning – för rättvisans skull.

 

Åke Olausson och en startande löpare
Guldduon i H18
Pristagare i D18
Medaljtrion i H20

I D18 blev det favoritseger genom Tove Alexandersson, Stora Tuna, som krossade allt motstånd och vann med 45 sekunder tillgodo på tvåan Linnea Martinsson, Tyr. Trea blev Helena Karlsson, Bromma-Vällingby.

Därefter var den stora frågan om Jerker Lysell, Rehns BK, skulle bli historisk genom att bli den första i historien att vinna fyra raka SM i samma disciplin. Vid varvningen efter fem minuters löpning låg han delad tvåa med Erik Johansson, Halmstad, 2 sekunder bakom Eriks bror Kalle, som ledde. Ännu vid förvarningen var Jerker bara 2 sekunder efter, men på slutet var Kalle starkast och tog hem segern med sex sekunder till Erik och hela 11 sekunder före trean Jerker.

Beata Falk med höjd arm

Hagaby fick sitt andra guld i D20 genom sist startande Beata Falk. Det blev återigen en  överlägsen seger, 36 sekunder före Jenny Lönnkvist, Tullinge, som vann det andra heatet på måndagens kval på Koster. Ned till bronset som gick till Lisa Pettersson, Dacke, skilde ytterligare 44 sekunder.

Medaljtrion i D20

Det var nöjda funktionärer från Idefjorden och Kvillebyn som i en mörk Stadspark packade ihop arenan och körde norröver mot Kasen vid 23.30-tiden. De följande dagarna, onsdag och torsdag, väntade nya utmaningar i markerna runt Kasen: Gränsjakten, med medeldistans på etapp 1, första start kl. 18.00 och avkortad långdistans på etapp 2, med jaktstart med början kl. 16.00. Eftersom markerna gränsar till terrängen för Långdistansen i mitten av september var det många som valt att delta för att känna på vilka utmaningar som väntade till höst. Klassisk orientering – en annan slags folkfest!

Text: Bengt Bivrin
Foto: Yvonne och Terje Berget, Ateljé Kvarnstugan

Finalkartan