WOC 2015 logo mos rwzr

VM i orientering 2016

WOC, WTOC och ROC

2016 var klubben en av klubbarna i Bohuslän-Dal som arrangerade det största som går inom orientering: VM! Än så länge ialla fall, många jobbar för orientering på OS.Tävlingarna gick sista veckan i augusti och bestod av tre delar:

  • WOC – VM-tävlingarna för fotorientering.
  • WTOC – VM-tävlingarna för preo.
  • ROC – publiktävlingar, i båda grenarna.

 Vi var inte bara med, vi drog ett tungt lass. Tävlingarna gick huvudsakligen i Strömstad kommun, med undantag för medeldistansen och VIP-orienteringen som gick i Tanum. Banläggare för VM var Göran Olsson, som fick mycket beröm för banorna. Torbjörn Hansson var servicechef, med Carina Reichenberg som ansvarig för Event Centre (som var lokaliserat i gymnasiet) och service till VIP, och med Lisa Reichenberg och Frida Johansson som höll i alla cermonier och i ”Athletes’ party”. De sista månaderna före VM arbetade Malin Reichenberg heltid på VM-kansliet tillsammans med generalsekreterare Mats Blom från Ljungskile FK.

Tävlingarna startade med sprintkval och sprintfinal på lördagen, följt av sprintstafett på söndagen. Lördag förmiddag var arenan på Strömsvallen och på eftermiddagen på Skeppsbroplatsen – liksom på söndagen. Arenachefer var Rune Kristiansen och Håkan Baatz. Strålande väder hela lördagen, fram till alldeles på slutet då regnet kom, och sol och nästan vindstilla på söndagen. Fullt av folk redan på kvalet och en härlig stämning på Skeppsbroplatsen. Inte minst tack vare guld till Jerker Lysell på lördagen och brons till stafettlaget på söndagen.

Jerker lämnade förresten efter sig ett speciellt minne i Strömstad. Han hade under 5 år varit en av favoriterna till att vinna sprintguldet på VM. När han  äntligen lyckades på vårt VM i Strömstad, gjorde han det med besked. En sen kväll smög han sig upp på berget invid sprintarenan och såg till att han fick sin egen ”hällristning” med podiumpriset ingjutet i cement. Tyvärr blev den vandaliserad något år senare.

Skeppsproplatsen uppifrån berget, fylld med publik. Dafteryd i folkdräkt i förgrunden.
Minnesplattan, med utsikt över Skeppsbrplatsen
Publikhavet på arenan i Tanum
Tove och en TV-kameraman

På tisdagen var det medeldistans, med arenan placerad vid satelittstationen i Tanum. Arenachef var Lasse Burman. Tur med vädret och strålande solsken. Perfekt arena och hög stämning när Tove Alexandersson tog hem sitt första VM-guld.

 

Torsdagen bjöd på duggregn och grått väder. Nu hade vi förflyttat oss till Buar för långdistansen som avgjordes i markerna österut till norska gränsen och söderut till Håvedalen. Arenachef var Rune Sandin med Ronny Hansson som biträdande. Mycket publik trots vädret och återigen ett svenskt guld till Tove Alexandersson!Den avslutande stafetten på lördagen var på samma arena i Buar, denna gång gick banorna norrut. Nu hade vi återigen tur med vädret och solen värmde de 8000 personerna som utgjorde publik. Inte heller denna dag blev Sverige lottlösa, en bronsmedalj till herrarna. Snudd på bragd efter en tidig bom på förstasträckan. För damerna var däremot krutet slut och det blev en femteplats.

Närbild i svartvitt på Rune Sandin

Om WTOC kan konstateras att de kom lite i skymundan för WOC. Det stora lasset i de tävlingarna drog OK Skogsmunken och banläggaren Bosse Sandström. Deltagarna berömde tävlingarna som bjöd på tre helt olika terränger: Stads- och parkterräng i Strömstad, skog och hav på Saltö och slutligen fjäll på Tolvmanstegen.

Publiklöpare på väg till starten på ROC5

Om WOC och WTOC var de tävlingar som stod i fokus, så var publiktävlingarna ROC på ett sätt de viktigaste. Framför allt för ekonomin, men även för att locka publik och få stämning på arenorna. ROC betyder förresten ”Rocky Orienteering Circus”, ett nog så passande namn i norra Bohuslän. Totalt gjordes 11173 starter på ROC (fotorientering) och ca 400 på preo-dito. Banläggare på ROC var Bjørn Syversen, Mette Kristensen, Roger Gustavsson, Terje Berget, Lisa Reichenberg och Malin Reichenberg från ISK samt Daniel Olsson, Kvillebyn och Gunnar Persson, Svanesund.

Mats Troend och Jakob Hård på Skeppsbroplatsen

Det som också bidrog till arrangemangets succé var att SVT direktsände alla WOC-tävlingar (förutom sprintkvalet). Tack vare GPS-teknik och mycket bilder från skogen kan detta ha varit genombrottet för orientering som TV-sport.
Sändningarna är tillgängliga på SVT Play.

SVT Play

Här finns TV-sändningarna på SVT Play!

Det togs en massa bilder och det var stor aktivitet också på sociala medier. Bilderna på denna sida är tagna av Terje Berget.
VM-hemsidan finns numer på denna adress: woc2016.orientering.se.

Organisation

VM-föreningen

Klubbarna i Bohuslän-Dals OF bildade en VM-förening, som var den som arrangerade tävlingarna.

Styrelsen för föreningen bestod av: Björn Winberg, Stenungsunds OK (ordförande). Ledamöter: Gunnar Persson, Svanesunds GIF; Göran Sandberg, Uddevalla IS, Eva Karlsson, Uddevalla OK; Gustaf Wennberg, Åmåls OK; Rune Sandin, Idefjordens SK samt Stig Niklasson, Kvillebyns SK.

Organisationskommitté

Generalsekreterare: Mats Blom, Ljungskile FK
Administration: Lennart Börjesson, Stenungsunds OK
Tävlingschef WOC: Carl-Göran Strutz, Eds SK
Tävlingschef WTOC: Tomas Karlsson, OK Skogsmunken
Tävlingschef ROC: Göran Berggren, Ljungskile FK
Banläggning och kartor: Göran Olsson, Idefjordens SK
Marknad och information: Magnus Danielsson, Kvillebyns SK
Service: Torbjörn Hansson, Idefjordens SK
Miljö och sjukvård: Erland Svensson, Kvillebyns SK
Teknik: Bengt Bivrin, Idefjordens SK

IOF Event Advisors och SOFT-coacher

IOF: Jørn Sundby och Unni Strand-Karlsen
SOFT: Lennart Swedenmark (tävling), Lars Forsberg (kartor och banor), Göran Andersson (sprint), Tommy Eriksson (tävling/media), Åke Larsson (IT) och Oskar Berg (IT).