2010-talet

Nu började stora saker att hända direkt. Under 2010-års VM i norska Trondheim offentliggjorde SOFT att Sverige skulle ansöka om VM 2015. Redan, tänkte nog en del som knappt pustat ut efter 2009 års SM i Strömstadtrakten. Nu var det alltså dags att haka på Mats Bloms uppmaning några år tidigare, och redan i augusti månad skulle en enkel intresseanmälan sändas in till SOFT. En del telefonsamtal mellan undertecknad, Christer Bech, Mats Blom och Lars Burman resulterade i ett svar till SOFT att BDOF vill vara med i utvärderingen. Förslag på lämplig terräng för samtliga distanser redovisades och en månad senare skulle en mycket mera detaljerad redovisning göras som innehöll 20-30 sidor lämnas in. I oktober kom sedan ett telefonsamtal tidigt en morgon från Christer Bech som sa följande: ”Läste du mailen igår kväll”? Det hade jag inte gjort och Christer sa då att ”det borde du ha gjort”! Det var alltså klart att vi blivit utvalda bland SOFT:s ansökningar att arrangera VM!

Bakom kulisserna har vi fått veta att från början fanns sju kandidater inom landet, men fem av dessa fullföljde ansökningsprocessen, och vi fick det stora förtroendet. Under det kommande VM i Frankrike 2011 skall valet göras av IOF vem som blir arrangör 2015, och dit åkte en delegation bestående av följande personer: Mats Blom ordf. BDOF, Sven Moosberg Strömstad Kommun, Göran Olsson ISK och Magnus Danielson Kvillebyn.

 

Sveriges enda motkandidat var Skottland som senast arrangerade VM 1999, medan Sverige arrangerade 2004 i Västerås. En följd av detta var att valet var ganska givet att Skottland skulle få chansen 2015, och under vistelsen i Frankrike blev det bestämt att vi blev förlorarna. Besvikelse förstås, och även IOF´s dåvarande sportchef Björn Persson ifrågasatte beslutet. Hans bedömning var att vårt koncept var det bästa, men att andra orsaker låg bakom. ”Lillebror” Skottland låg tidsmässigt först på tur och storebror Sverige söker säkert igen! SOFT bestämde snabbt att gå vidare med vårt koncept och vid nästa års VM i Schweiz 2012 blev vårt VM klubbat till 2016. Vi fick ett extra år på oss med förberedelser. Under dessa år framåt inför 2016 gjorde en allt större delegation, från både klubben och Bohuslän-Dals OF resan till de VM som stod för dörren. Finland 2013, Italien 2014 och Skottland 2015. Från en handfull personer i Frankrike ökade styrkan till bortåt 70 personer i Skottland, varav 10-15 var från Idefjorden. En VM-organisation bildades med styrelse, ledningsgrupp mm, samt en arrangörsstab med de flesta klubbarna i distriktet, där varje klubb hade en huvuduppgift.

 

Sven Moosberg, Magnus Danielsson, Göran Olsson och Lennart Larson gör tummen upp framför en mur.

Delegationen 2012 ger tummen upp för att vi fick VM. Sven Moosberg, Magnus Danielsson, Göran Olsson och Lennart Larson.

För Idefjordens del var det fullt fokus på arenabyggnation, men ett antal personer av oss hade andra uppgifter som huvudfunktionärer inom vissa områden. Rune Kristiansen, Håkan Baatz, Rune Sandin och Ronny (Bayern) Hansson var arenaansvariga i Strömstad (ind sprint och sprintstafett) och på Buar vid Flöghult (långdistans och stafett). Dessa var också behjälpliga vid medeldistansen i Tanum. Frida Johanssons och Lisa Reichenbergs område var ceremonier som invigning, prisutdelningar och avslutningsfest för de aktiva. Dessa två gjorde det så bra att de även blev inkallade att bistå under invigningen på VM 2019 i Östfold, samt också hålla reda på löparna i mixed zone. Bengt Bivrin var involverad inom teknik och IT och Malin Reichenberg var under ett halvår anställd på VM-kansliet (roddklubbens hus i Strömstad) tillsammans med gen.sekr. Mats Blom. På Strömstad Gymnasium fanns eventcenter med Carina Reichenberg som ansvarig och banläggare för VM-tävlingarna var Göran Olsson. Banläggarteam för publiktävlingarna på Buar var Terje Berget, Mette Kristensen, Björn Syversen och Roger Gustafsson. Några av våra vasaloppsåkare var med och lade ut de 46 km TV-kabel som behövdes för TV-produktionen under VM-veckan. Totalt utfördes drygt 30 % av alla arbetade timmar i BDOF:s organisation av Idefjordens medlemmar, och drygt 100 st var involverade på ett eller annat sätt. Hela VM-organisationen omfattade ca 600 personer.

Ett par år innan VM startade kartritningen av tävlingsområdena och samtidigt arrangerade vi Gränsjakten varje år. Under dessa år ökade också strömmen av presumtiva VM-deltagare som sökte sig till norra Bohuslän för att träna i terrängen. En världscupsprint och medeldistans arrangerades i Lysekil resp. Munkedal 2015, och våren 2016 en medel- resp. långdistans på Hälle med en stor del av världseliten närvarande.

När sedan VM avgjordes i Strömstad/Tanum sista veckan i augusti 2016 så var norra Bohuslän i direktsändning på TV under 16 timmar i SVT. Bättre reklam kan vi knappast få här ute i periferin av landet. Efter år av förberedelser genomfördes VM i stort sett prickfritt, även om det fanns detaljer som skulle gjorts annorlunda om man skulle göra om det, men det blir på en annan plats i landet nästa gång Sverige står som VM-arrangör. Till vår hjälp skall absolut nämnas Strömstad kommun som ”öppnade alla dörrar”. Dessutom mycket gott samarbete med kontrollanterna/rådgivarna från IOF, Jörn Sundby och Unni Strand-Karlsen samt från SOFT, Lars Forsberg, Tommy Eriksson, Göran Andersson, Lennart Smedenmark och Åke Larsson.

Innan VM var över föreslog Lars Forsberg att VM-kartan borde användas till ytterligare en s.k. värdetävling, och därför ”stänga” kartan några år. Hans åsikt var att terrängområdet är för bra att bara ”spillas bort” på vanliga tävlingar, och ganska snart blev det klart om en ansökan att än en gång arrangera SM långdistans. De närmaste åren hade redan utsedda arrangörer men 2020 skulle det bli dags igen.

Motionskonceptet Stolpjakten startades också direkt på hösten 2016 efter VM, som ett par år senare byttes till Hittaut. Under varje år har antalet utövare ökat och ger många en inblick i orientering och hur man hittar checkpoints/kontroller i terrängen. Klubbens tävling Gränsjakten arrangerades fortsatt fram till 2019, för att därefter bli tävlingshelg tillsammans med grannklubben Kvillebyns SK.

Skolorienteringen ”World Orienteering Day”, som initierades av Göran Andersson och IOF, deltog klubben i under åren efter VM, men med uppehåll under pandemin. Vi har haft ett rullande schema på de tre grundskolorna i Strömstad, och antalet starter brukar vara några hundra elever, varav flera vill springa flera banor.

Under 2010-talet har klubbstugan begåvats med fiberanslutning, renovering av damduschen, varmvattenberedare har ersatt gas (!) och ytterligare en luftvärmepump har installerats.